Wednesday, 19 Dec 2018
You are here: Home Saobraćaj

GTranslate

Saobraćaj PDF Print E-mail
Written by Administrator   

PODRUČJE RADA:

SAOBRAĆAJ

 

Obrazovni profil: Tehničar drumskog saobraćaja

-IV stepen obrazovanja: upisuje se 30 učenika

 

Drumski saobraćaj je jedna od privrednih grana koja ima veliki prioritet u privrednom razvoju Republike Srbije i njen značaj ogleda se u povezivanju svih ostalih privrednih grana.

Cilj obrazovanja je sticanje profesionalnih znanja iz saobraćajne struke, o značaju i dostignućima tehnike saobraćaja, o saobraćajnim sredstvima i njihovom racionalnom i bezbednom korišćenju.

U okviru stručnih predmeta učenici ovog obrazovnog profila izučavaju: motorna vozila, ragulisanje i bezbednost saobraćaja, organizaciju prevoza putnika i robe, puteva itd.

 

U okviru praktične nastave učenici se obučavaju za kontrolu održavanja, nege i tehničke ispravnosti vozila. U trećem ili četvrtom razredu učenice se osposobljavaju za upravljanje motornim vozilima "B" kategorije (ili "B" i "C" kategorije u zavisnosti od opredeljenja), čime stiču pravo polaganja vozačkih ispita i dobijanja vozačkih dozvola pomenutih kategorija.

 

Potrebe i mogućnosti zapošljavanja su prisutne: u svim transportnim preduzećima, kao i u svim drugim preduzećima koja se u osnovnoj delatnosti ne bave saobraćajem, a imaju vozni park, u preduzećima koja se bave izgradnjom i održavanjem puteva, u preduzećima koja vrše tehnički pregled vozila, u auto-moto savezima, osiguravajućim društvima, taksi udruženjima i sl.

 

Po završenom obrazovanju učenik stiče profesionalna znanja i biva osposobljen za:

- Vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda

- Upravljanje motornim vozilom B kategorije

- Organizovanje procesa obuke u auto školama

- Procena štete na vozilu

- Održavanje motornih vozila

- Rad na ugradnji i postavljanju saobraćajne signalizacije

- Organizacija rada voznog parka u transportnom preduzeću

 

Nakon završetka školovanja u ovom obrazovnom profilu učenici se mogu prekvalifikovati za obrazovni profil vozač motornih vozila, sa položenim samo jednim ispitom razlike.

 

Jednogodišnjom specijalizacijom se mogu osposobiti za obrazovni profil: vozač motornih vozila - instruktor ili tehničar drumskog saobraćaja-specijalista.

 

Mogućnost nastavka daljeg školovanja prisutna je na svim tehničkim, i nekim drugim fakultetima i višim školama.

Last Updated on Saturday, 02 June 2012 11:11